28.7K čtenářů Přidat komentář

Domácí velikonoční vaječný koňak

40 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Postup receptu

  1. Bílé víno vlijeme do hrnce, přidáme kousek celé skořice, hřebíčky a pomerančovou i citrónovou kůru.
  2. Přivedeme k varu a na velmi mírném plameni povaříme asi 20 minut. Po povaření necháme chvíli vychladnout a přecedíme.
  3. Žloutky s cukrem ušleháme v míse, pak dáme mísu do vodní lázně s vroucí vodou a dále pořádně prošleháme.
  4. Po chvíli zašneme postupně do vaječné směsi vlévat a zašlehávat teplé svařené víno a vytváříme tak tekutý a trochu napěněný vaječný koňak.
  5. Hotový vaječný koňak můžeme ihned podávat, v tom případě jej nalijeme do šálků a posypeme trochou mleté skořice, případně jej můžeme uzavřít do sklenic a uchovat v chladu na pozdější konzumaci.
  • 350 ml víno (bílé)
  • 5 hřebíček
  • kousek skořice
  • na špičku nože skořice
  • lžička pomerančová kůra
  • lžička citrónová kůra
  • 4 ks žloutky
  • 3 lžíce cukr

Loupání rajčat

Když potřebujeme loupat rajčata, před ponořením do vařící vody nakrojíme ve slupce křížek asi 1 cm velký, ve vodě se pak naříznutá slupka nadzvedne a je jednoduché začít loupat.